https://www.cemento.no/

Slik legger du mikrosement selv

Microbond_parete

Mikrosement har blitt stadig mer populært blant norske boligeiere de siste årene. Populariteten henger sammen med at det er et svært anvendelig produkt som kan brukes på de fleste overflater i boligen, enten du vil friske opp vegger, gulv, møbler eller benkeplater. En annen stor fordel er at mikrosement bygger svært lite (2-3 mm) og i de fleste tilfeller er det derfor ikke behov for å fore ut vinduer, dører og lignende. Det sparer du faktisk en god del tid og penger på.

Pass på underlaget

Når du skal jobbe med mikrosement, må du starte med å vurdere underlaget du skal jobbe på. På samme måte som når du skal legge fliser, er det viktig at underlaget er stabilt og fast. Ofte sier vi at underlaget skal være «dødt», slik som eksempelvis gips, betong, fibersementplater, pusset tegl og leca. Treverk, slik som panelte vegger, er ikke å anse som døde underlag ettersom luftfuktighet og temperatur forårsaker bevegelser gjennom året. Da kan du risikere at mikrosementen sprekker opp. Her bør du skru opp 6 mm. rehabiliteringsgips eller plater av fibersement før du legger mikrosementen. Underlag som sponplater, trefiberplater og kryssfinér faller i en slags mellomkategori. De er rimelig stabile, men her er det særlig skjøtene som kan skape problemer dersom det oppstår bevegelser. I de fleste tilfeller holder det å legge armeringsnettet som du også får kjøpt her på Cemento.

Velg riktige produkter

Når du har fått kontroll på underlaget, er det på tide å starte med selve mikrosementen. For å være sikker på at du har alle produktene du trenger, vil vi anbefale at du kjøper en mikrosementpakke. I pakkene fra Cemento får du CEMHER-produkter, som faktisk er en aldri så liten revolusjon innen mikrosement. Den er nemlig langt enklere å jobbe med en tradisjonell mikrosement, og du trenger ikke å kunne håndverket inn og ut for å få til et bra sluttresultat. Dersom du har litt erfaring med sparkling og pussing, klarer du å få til et godt sluttresultat. Det er noe ganske annet enn tradisjonell mikrosement, der selv små variasjoner i påføringsteknikk kan gi svært store utslag i sluttresultatet. Mikrosement-pakkene finnes i tre varianter som er tilpasset ulike romstørrelser, og mikrosementen som skal brukes til de to øverste lagene leveres ferdig blandet i ønsket farge.

Den minste pakken er nok til å dekke et areal på 4-5m2, den mellomste dekker 16 – 20 m2 og den største dekker 35 – 40 m2. Trenger du mer enn dette, er det selvsagt også mulig å få til. Det eneste du trenger i tillegg til pakken er et par sparkelspader/stålbrett og en rull med slipepapir. Du får selvsagt kjøpt gode verktøy hos Cemento, men det går helt fint å bruke sparkelspader/stålbrett i alle prisklasser.

Det første du gjør er å prime underlaget. Denne må tørke i 30 minutter. Deretter skal du bruke spannet med mikrosementbase for å legge to baselag. La det tørke og puss lett over for å fjerne nupper og ujevnheter før du legger neste lag. Du skal også pusse over det andre baselaget, og her må man slipe vekk alle ujevnheter før du går videre til de to topplagene.

Til topplaget er det mest vanlig å bruke medium mikrosement – en mikrosement som er lett å jobbe med og som passer like godt på vegg som på gulv. Når du legger topplagene er det også viktig at du drar mikrosementen godt ut – husk at dette er et produkt som skal legges i svært tynne lag. Måten du jobber med produktet vil påvirke hvordan sluttresultatet ser ut, og det finnes egentlig ingen fasit for hvordan det skal gjøres. Prøv deg litt frem og se hva som fungerer best for deg- husk at alt kan fikses og det er egentlig ingen risiko for å ødelegge noe. De to topplagene pusses med sandpapir med 80-korning, til du oppnår den glattheten du ønsker. Denne pussingen gjør det også mye enklere å rengjøre overflaten i ettertid.

Da CEMHER tørker raskt, kan du faktisk legge alle disse fire lagene på samme dag hvis du har litt erfaring med håndverket og temperatur og ventilasjon tillater det. Med andre typer mikrosement må du som regel vente ett døgn fra du har lagt ett lag til du kan gå videre med det neste.

Enkel forsegling

Siste steg i prosessen er å forsegle overflaten. Dette gjøres ved å påføre en to-komponentlakk på den ferdige mikrosementen. Lakken kan enten fås i matt, halvblank eller blank utførelse – hva du velger er avhengig av hvilken finish du er ute etter. Her er det ingen praktisk betydning på sluttresultatet, det er like enkelt å rengjøre den matte finishen som den blanke.

Velger du CEMHER-mikrosement, er det verdt å merke seg at du kommer til å spare ganske mye tid på dette steget kontra tradisjonell mikrosement. CEMHER er nemlig vannavstøtende i sin opprinnelige form, og derfor er det kun behov for ett lag med forsegling av overflaten for at den skal bli tilstrekkelig motstandsdyktig overfor vann og andre væsker. I pakkene som Cemento selger er det riktignok nok til to lag med lakk, og man får en ekstra beskyttelse ved å lakke én gang ekstra etter 2-3 timer. Med tradisjonell mikrosement må du typisk legge to lag med porefyller og to lag med lakk for å oppnå det samme resultatet.

Se steg for steg "gjør det selv" video

Send din forespørsel

Se våre Gjør det selv-pakker her

Handlekurv
Skroll til toppen